Overige

Installateur digitaliseert bouwplaats

Installateur Pranger-Rosier heeft het informatiegebruik op de bouwplaats gedigitaliseerd met BIM en Dalux Field. Als gevolg daarvan is de kans op het maken van fouten aanzienlijk kleiner en wordt kostbare tijd bespaard bij de uitvoering van projecten. Projectleider Botte de Vries, tekenaar/engineers Wybren de Boer en Bernard Schilstra en leidinggevend monteur Jacob Jongeling vertellen hun praktijkervaringen.

Uit te voeren taken voor een luchtbehandelingskanaal.

“Na jarenlang met AutoCAD en StabiCAD in 2D en 3D te hebben ontworpen zijn wij aanvullend met Revit gaan BIMmen”, zegt De Boer, die bij Pranger-Rosier tevens de BIM-kartrekker is. “Voor het rendement daarvan is het belangrijk goede afspraken te maken over het BIM-protocol en de manier van samenwerken.”

BIM op de bouwplaats

“Door zo’n BIM niet alleen op kantoor maar ook op de bouw toegankelijk te maken, is de communicatie tussen alle projectbetrokkenen verbeterd en zijn fouten voorkomen. Dat hebben wij eerst geprobeerd met een andere webapplicatie. In de praktijk werkte die cloud-omgeving echter omslachtiger dan verwacht, terwijl ook de snelheid waarmee BIM-modellen op de bouwplaats te bekijken zijn ons tegenviel. Tijdens het zoeken naar een alternatief zijn wij via publicaties op LinkedIn in contact gekomen met Dalux. Die software voor BIM-gebruik en digitaal samenwerken op de bouwplaats bevalt uitstekend”, aldus De Boer.

Takenoverzicht in Dalux Field.

Faalkosten verlagen

“Het grootste voordeel van BIMmen en Dalux Field is voor ons het verlagen van de faalkosten in projecten, door een betere voorbereiding en communicatie”, resumeert De Boer. “Als er een BIM beschikbaar is kan namelijk iedereen vooraf al een aantal keren virtueel door het project lopen en mogelijke fouten ontdekken. Verder leidt het visueel met elkaar communiceren via een BIM ook tot beter projectinzicht bij onze opdrachtgevers en gebouwgebruikers, waardoor er tijdens de werkvoorbereiding en uitvoering minder wijzigingen nodig zijn. Met als extra voordeel een kortere doorlooptijd van projecten. Op de bouwplaats hebben onze leidinggevende monteurs via een iPad en Dalux Field snel toegang tot het meest actuele BIM, alle benodigde detailleringen en andere projectinformatie. Daardoor verloopt zowel de communicatie met hun monteurs als het uitvoeren van de installatiewerkzaamheden sneller.”

3D-model geprojecteerd op overzichtstekening.

Maritiem Instituut Willem Barentz

Een project waarin Pranger-Rosier de Dalux Field software al succesvol heeft toegepast is het Maritiem Instituut Willem Barentz op Terschelling. “Behalve voor het bekijken van een 3D BIM en projectdocumenten op de bouwplaats, gebruiken wij het ook voor de digitale registratie van uitvoeringsinformatie en revisies”, zegt Schilstra. “Zoals het maken van foto’s van belangrijke installatie-onderdelen, waarvan een deel na de oplevering niet meer zichtbaar is.” “Voor mij is het heel handig alle installatietekeningen en andere informatie via Dalux te kunnen raadplegen”, vertelt leidinggevend monteur Jacob Jongeling. “Verder kan ik er makkelijk taken in aanmaken, met een toelichting en foto’s gekoppeld aan tekeningonderdelen en een verantwoordelijke voor de uitvoering ervan toekennen. Dat verduidelijkt zowel de communicatie met alle collega’s en samenwerkingspartners op de bouwplaats, als op het kantoor.”

3D-model met luchtbehandelingsinstallatie.

Efficiënter samenwerken en communiceren

“Dalux Field is voor ons in korte tijd een belangrijk middel geworden om efficiënter samen te werken en te communiceren”, resumeert De Vries. “Vooral het duidelijker communiceren en op elk gewenst moment en locatie toegang te hebben tot de meest actuele informatie via de cloud, helpen de kans op het maken van fouten verder te verkleinen en tijd te besparen. Kijkend naar de toekomst helpt Dalux Field ook het BIMmen binnen onze organisatie en projecten naar een hoger niveau te brengen. Het programma biedt namelijk ook uitgebreide functionaliteit voor het digitaliseren van kwaliteit- en veiligheidsinspecties en andere checklists. Tenslotte ondersteunt het programma alle gangbare bestandsformaten van 3D BIM-modellen en 2D-tekeningen. Onze ervaringen met de functionaliteit en het gebruiksgemak van Dalux Field zijn zo positief dat er inmiddels al een 30-tal medewerkers regelmatig mee werken.”

Visualisatie interieur.

Over de Pranger-Rosier Groep

De Pranger-Rosier Groep bestaat uit Pranger-Rosier Installaties met vestigingen in Dokkum en Leeuwarden, Otte installaties in Sneek en Equu in Leeuwarden. De circa 250 medewerkers van dit familiebedrijf realiseren een jaaromzet van zo’n €35 miljoen. “Wij zijn een totaalinstallateur die zich in de markt onderscheidt met een integrale kijk op installaties, vanaf de ontwerpfase tot en met het beheer en onderhoud in de exploitatiefase”, zegt De Vries. “Vanuit ons hoofdkantoor in Dokkum realiseren wij vooral grote utiliteitsbouwprojecten. Daarbij wordt altijd een team van projectleiders, tekenaar/engineers, werkvoorbereiders en monteurs voor de E- en W-installaties betrokken. Om ervoor te zorgen dat iedereen efficiënt met elkaar kan communiceren en altijd toegang heeft tot alle benodigde informatie, werken wij steeds vaker met een ‘Bouw Informatie Model’ (BIM) en digitale projectdocumentatie.”

Enigszins ingezoomd 3D-model met luchtbehandelingsinstallatie.

 

Overzichtsmodel van de luchtbehandelingsinstallatie.

 

De visualisatie van de technische ruimte.

Meer artikelen van Pranger-Rosier Groep :

Installateur digitaliseert bouwplaats


Installateur Pranger-Rosier heeft het informatiegebruik op de bouwplaats gedigitaliseerd met BIM en Dalux Field. Als gevolg daarvan is de kans op het maken van fouten aanzienlijk kleiner en wordt kostbare tijd bespaard bij de uitvoering van projecten. Projectleider Botte de Vries, tekenaar/engineers Wybren de Boer en Bernard Schilstra en leidinggevend monteur Jacob Jongeling vertellen hun praktijk


Het optimaliseren van de bouw van schakelkasten →

Deze 3 pagina's vind je misschien ook wel interessant: